Ciasta


Benoffee pie z toffi


Potrzebujemy:

duże opakowanie herbatników ja osobiście zawsze 

wybieram z dodatkiem orzechów 

1/2 kostki masła ok 3-4 bananów dojrzałych, 

jeden serek naturalny , 

300 mil śmietany kremówki 

4-5 łyżki cukru, puszka toffi w puszce . 

Zaczynamy : Ok herbatniki 

kruszymy do postaci grubej bułki tartej można to zrobić to 

w robocie domowym lub dać herbatniki do worka  i ubić 

walkiem .



 Roztopić masło i wymieszać z herbatnikami 

przełożyć na 18 cm brytfannie i dobrze ubić , tak aby miało 

w miarę równa powierzchnie . Włożyć do lodówki . 

Śmietanę  serek i cukier ubić , wyłożyć na herbatniki . 

pokroić banany 

na plasterki , pookładać na śmietanę . 



Puszkę z toffi włożyć 

na 15 min do cieplej wody po czym otworzyć  i przełożyć na 

banany . 



Włożyć do lodówki na ok godzinę . 

Można podawać . 

Ja zawsze robię ten deser dzień wcześniej wtedy fajnie 

przechodzi smakiem bananowym . JEŻELI WYDA WAM SIĘ 

ZA SŁODKI NASTĘPNYM RAZEM DODAJCIE MNIEJ 

CUKRU DO  ŚMIETANY . 

A wiec do roboty a później pałaszujcie yammmy





Dzisiaj zrobimy puszyste placuszki serowe:


Placuszki:
3 jajka, żółtka i białka osobno

2 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 kubeczek białego serka - ja czasem daje mascarpone jak akurat mam wtedy placuszki są bardziej puszyste:)
⅓ kubka mąki


Przygotowanie:
Zmieszaj żółtka z cukrem, dobrze ubij. Dodaj wanilię, serek i mąkę. W innej misce ubij białka, potem wlej do mikstury serowej.


Podgrzej patelnię, wylej ciasto (kółeczka ok. 10cm średnicy), każdy placuszek piecze się ok. 1 min. po każdej stronie.

Propozycja podania:
2 kubki pokrojonych truskawek lub malin
½ łyżeczki octu balsamicznego
½-1 łyżeczka cukru

Truskawki (lub maliny) polej octem balsamicznym i posyp cukrem. Przykryj miskę plastikową folią i odstaw na czas robienia placków.

Potrząśnij miską i rozgnieć truskawki widelcem. Podawaj z ciepłymi placuszkami.
***
Robiłam wielokrotnie i wychodzą naprawde bez problemu. Pyszne z truskawkami,malinkami albo dżemem truskawkowym lub malinkowym. Z tych składników wchodzi ok. 9 cieniutkich placuszków, ale są małe na 2 osoby powinno wystarczyć.

Tradycyjnie życzę smacznego:)


Kruszonka jabłkowo- rabarbaraowa
To chyba najprostszy deser jaki można zrobić a do tego jeden z moich ulubionych,
 Posypka to coś takiego podobnego jak posypka na drożdżowce wiec myślę większość z was będzie zachwycona prostotą i  smakiem tej pychotki .
 A wiec potrzebujemy:
 5 jabłek 
  5 lasek rabarbaru 
1/2 szklanki maki 1 szklanka cukru   
Plus 6 łyżek cukru 1 /2  kostki masła   
 No to do roboty jabłka  i rabarbar obierany kroimy i smażymy na wolnym ogniu dodajemy odrobinę cynamonu i 6 łyżek cukru. Gdy owoce są już miękkie przekładamy do naczynia żaroodpornego o średnicy około 20 cm 



W osobnej misce rozcieramy masko z cukrem I mąką . 



 Powinno to osiągnąć konsystencje grubych okruchów Posypujemy owoce równo miernie  ,


wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż nabierze złotego koloru ok 45 min. I to tyle:)



   Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi .
 Życzę udanej zabawy I przyjemnego łasuchowania






Dzisiaj obiecana beza :)

Moje doświadczenia z bezą bywały różne ale przepis który wam podam bardzo ładnie mówi nam jak upiec beze bez większego problemu :)
Przepis ten pożyczyłam od Nigelli

O czym musimy pamiętać:

Na pewno o tym aby, białka dobrze się ubiły najlepiej aby były w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki (odwrotnie niż w zasadzie przy ubijaniu śmietany). Trzeba również pamiętać, aby starannie oddzielić je od żółtek. Bardzo ważne jest też aby naczynie w którym będziemy ubijać było czyste i suche.

Będziemy potrzebować: 

6 białek
300g drobnego cukru (może być też zwykły cukier)
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 – 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

Zaczynamy :)
Ubijamy białka na sztywną pianę.

Stopniowo, partiami, powoli !!! cały czas ubijając dosypujemy cukier.
Na koniec dodajemy ocet/sok z cytryny, oprószamy pianę skrobią i mieszamy.



Wykładamy bezę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Natychmiast obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez godzinę.
Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, nawet na całą noc.

Gotowe !! 




Do tego możemy zrobić bitą śmietanę np  z truskawkami:)mogą być też jagody albo kwaśniejsze owoce typu maliny,
porzeczki - tak naprawdę kto co lubi:)

Pamiętajcie o jednym - nie wskazane jest otwierać piekarnik w czasie pieczenia bezy- beza się może "obrazić " i zwyczajnie opaść.
Koniecznie napiszcie jak wam wyszła:) 














Witam ponownie, 
Kochani dziś proponuje coś naprawdę pysznego a co czasem nie jednej z nas nie do końca wychodzi...biszkopcik. Nie ma możliwości żeby nie wyszedł według tego właśnie przepisu. Tak więc zapraszam i do roboty:)

Biszkopt bialy:
1.5 szklanki maki pszennej - szklanka ma 200 gram , szklanka 
cukru , 1, 5 lyzeczki proszku do pieczenia , 4jajka 2 żółtka 
 wszystkie składniki wymieszać na średnich obrotach podzielić na dwie części wlać do tortownicy o rozmiarze 18 cm . JA ZAWSZE TORTOWNICE WYKŁADAM PAPIEREM DO PIECZENIA piec w temperature 180 stopni ja tego przepisu uzywam do zrobiebia malego tortu na ok 10 osob 


następnym razem biszkopt czekoladowy.....
Zapraszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz