Benoffee pie z toffi
Potrzebujemy:
duże opakowanie herbatników ja osobiście zawsze
wybieram z dodatkiem orzechów
Potrzebujemy:
duże opakowanie herbatników ja osobiście zawsze
wybieram z dodatkiem orzechów
1/2 kostki masła ok 3-4 bananów dojrzałych,
jeden serek naturalny ,
300 mil śmietany kremówki
4-5 łyżki cukru, puszka toffi w puszce .
Zaczynamy : Ok herbatniki
Zaczynamy : Ok herbatniki
kruszymy do postaci grubej bułki tartej można to zrobić to
w robocie domowym lub dać herbatniki do worka i ubić
walkiem .
Roztopić masło i wymieszać z herbatnikami
przełożyć na 18 cm brytfannie i dobrze ubić , tak aby miało
w miarę równa powierzchnie . Włożyć do lodówki .
Śmietanę serek i cukier ubić , wyłożyć na herbatniki .
pokroić banany
na 15 min do cieplej wody po czym otworzyć i przełożyć na
Można podawać .
Ja zawsze robię ten deser dzień wcześniej wtedy fajnie
przechodzi smakiem bananowym . JEŻELI WYDA WAM SIĘ
ZA SŁODKI NASTĘPNYM RAZEM DODAJCIE MNIEJ
CUKRU DO ŚMIETANY .
Dzisiaj zrobimy puszyste placuszki serowe:
Placuszki:
3 jajka, żółtka i białka osobno
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 kubeczek białego serka - ja czasem daje mascarpone jak akurat mam wtedy placuszki są bardziej puszyste:)
⅓ kubka mąki
Przygotowanie:
Zmieszaj żółtka z cukrem, dobrze ubij. Dodaj wanilię, serek i mąkę. W innej misce ubij białka, potem wlej do mikstury serowej.
Podgrzej patelnię, wylej ciasto (kółeczka ok. 10cm średnicy), każdy placuszek piecze się ok. 1 min. po każdej stronie.
Propozycja podania:
2 kubki pokrojonych truskawek lub malin
½ łyżeczki octu balsamicznego
½-1 łyżeczka cukru
Truskawki (lub maliny) polej octem balsamicznym i posyp cukrem. Przykryj miskę plastikową folią i odstaw na czas robienia placków.
Potrząśnij miską i rozgnieć truskawki widelcem. Podawaj z ciepłymi placuszkami.
***
Robiłam wielokrotnie i wychodzą naprawde bez problemu. Pyszne z truskawkami,malinkami albo dżemem truskawkowym lub malinkowym. Z tych składników wchodzi ok. 9 cieniutkich placuszków, ale są małe na 2 osoby powinno wystarczyć.
Tradycyjnie życzę smacznego:)
Kruszonka jabłkowo- rabarbaraowa
To chyba najprostszy deser jaki można zrobić a do tego jeden z moich ulubionych,
To chyba najprostszy deser jaki można zrobić a do tego jeden z moich ulubionych,
Posypka to coś takiego podobnego jak posypka na drożdżowce wiec myślę większość z was będzie zachwycona prostotą i smakiem tej pychotki .
A wiec potrzebujemy:
A wiec potrzebujemy:
5 jabłek
5 lasek rabarbaru
1 1/2 szklanki maki 1 szklanka cukru
Plus 6 łyżek cukru 1 /2 kostki masła
No to do roboty jabłka i rabarbar obierany kroimy i smażymy na wolnym ogniu dodajemy odrobinę cynamonu i 6 łyżek cukru. Gdy owoce są już miękkie przekładamy do naczynia żaroodpornego o średnicy około 20 cm
W osobnej misce rozcieramy masko z cukrem I mąką .
Powinno to osiągnąć konsystencje grubych okruchów Posypujemy owoce równo miernie ,
Powinno to osiągnąć konsystencje grubych okruchów Posypujemy owoce równo miernie ,
Dzisiaj obiecana beza :)
Moje doświadczenia z bezą bywały różne ale przepis który wam podam bardzo ładnie mówi nam jak upiec beze bez większego problemu :)
Przepis ten pożyczyłam od Nigelli
O czym musimy pamiętać:
Na pewno o tym aby, białka dobrze się ubiły najlepiej aby były w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki (odwrotnie niż w zasadzie przy ubijaniu śmietany). Trzeba również pamiętać, aby starannie oddzielić je od żółtek. Bardzo ważne jest też aby naczynie w którym będziemy ubijać było czyste i suche.
Będziemy potrzebować:
6 białek
300g drobnego cukru (może być też zwykły cukier)
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 – 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
Zaczynamy :)
Ubijamy białka na sztywną pianę.
Stopniowo, partiami, powoli !!! cały czas ubijając dosypujemy cukier.
Na koniec dodajemy ocet/sok z cytryny, oprószamy pianę skrobią i mieszamy.
Wykładamy bezę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Natychmiast obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez godzinę.
Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, nawet na całą noc.
Gotowe !!
Do tego możemy zrobić bitą śmietanę np z truskawkami:)mogą być też jagody albo kwaśniejsze owoce typu maliny,
porzeczki - tak naprawdę kto co lubi:)
Pamiętajcie o jednym - nie wskazane jest otwierać piekarnik w czasie pieczenia bezy- beza się może "obrazić " i zwyczajnie opaść.
Koniecznie napiszcie jak wam wyszła:)
Witam ponownie,
Kochani dziś proponuje coś naprawdę
pysznego a co czasem nie jednej z nas nie do końca
wychodzi...biszkopcik. Nie ma możliwości żeby nie wyszedł według tego
właśnie przepisu. Tak więc zapraszam i do roboty:)
Biszkopt bialy:
1.5 szklanki maki pszennej - szklanka ma 200 gram , szklanka
cukru , 1, 5 lyzeczki proszku do pieczenia , 4jajka 2 żółtka
wszystkie składniki wymieszać na średnich obrotach podzielić na dwie części wlać do tortownicy o rozmiarze 18 cm . JA ZAWSZE TORTOWNICE WYKŁADAM PAPIEREM DO PIECZENIA piec w temperature 180 stopni ja tego przepisu uzywam do zrobiebia malego tortu na ok 10 osob
cukru , 1, 5 lyzeczki proszku do pieczenia , 4jajka 2 żółtka
wszystkie składniki wymieszać na średnich obrotach podzielić na dwie części wlać do tortownicy o rozmiarze 18 cm . JA ZAWSZE TORTOWNICE WYKŁADAM PAPIEREM DO PIECZENIA piec w temperature 180 stopni ja tego przepisu uzywam do zrobiebia malego tortu na ok 10 osob
następnym razem biszkopt czekoladowy.....
Zapraszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz