W ten zimny i nie przyjemny majowy dzień zapraszam na coś pysznego i rozgrzewającego.
Przepis pożyczyłam od Nigelli ale wypróbowany i naprawdę serdecznie polecam.
SŁODKA KUKURYDZIANA ZUPA Z PIECZONYMI CHIPSAMI TORTILLA
Jest bardzo prosta w przygotowaniu a do tego bardzo syta i wartościowa.
Będziemy potrzebować:
1 kg ziaren mrożonej kukurydzy, rozmrożonych (mrożone ziarenka możemy zastąpić kukurydza z puszki lub świeża jeśli mamy dostęp).
3 cebulki dymki ze szczypiorem, pocięte na części
1 ząbek czosnku, obrany
35g semoliny( czyli zwykłej kaszy manny , grysiku)
1,5 l bulionu warzywnego, otrzymanego z kostki bulionowej lub koncentratu
400g chipsów tortilla
200g startego ser żółtego
2 długie papryczki chili, bez pestek, pokrojone drobno
3 cebulki dymki ze szczypiorem, pocięte na części
1 ząbek czosnku, obrany
35g semoliny( czyli zwykłej kaszy manny , grysiku)
1,5 l bulionu warzywnego, otrzymanego z kostki bulionowej lub koncentratu
400g chipsów tortilla
200g startego ser żółtego
2 długie papryczki chili, bez pestek, pokrojone drobno
Zaczynamy od nastawienia piekarnik na 200°C :)
W mikserze umieść rozmrożoną kukurydzę lub konserwowa lub świeżą , do tego cebulkę dymkę, czosnek i semolinę. Miksujemy całość na gładką masę. Gotową miksturę przekładamy do dużego rondla , dodajemy gorącego bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu pod częściowo przykrytym rondlem przez 10 minut.
W tym czasie rozkładamy chipsy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i posyp startym serem. Chipsy zapiekamy 5−10 minut lub do czasu kiedy , ser się rozpuści.
Gotową zupę wlewamy do miseczek, na wierzch nałóż porcję chipsów z serem, posypujemy odrobiną posiekanej papryczki chili.
W mikserze umieść rozmrożoną kukurydzę lub konserwowa lub świeżą , do tego cebulkę dymkę, czosnek i semolinę. Miksujemy całość na gładką masę. Gotową miksturę przekładamy do dużego rondla , dodajemy gorącego bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu pod częściowo przykrytym rondlem przez 10 minut.
W tym czasie rozkładamy chipsy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i posyp startym serem. Chipsy zapiekamy 5−10 minut lub do czasu kiedy , ser się rozpuści.
Gotową zupę wlewamy do miseczek, na wierzch nałóż porcję chipsów z serem, posypujemy odrobiną posiekanej papryczki chili.
p.s : Moja Rada jeśli nie lubicie chipsów tortilla proponuje zastąpić je grzankami :)
I gotowe Smacznego!!
W imieniu fabryki łakoci
Pozdrawiamy
Ewelina i Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz