niedziela, 5 maja 2013

Babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe :) 
Podstawowa zasada  - najlepsze babeczki  - mają być lekkie i smaczne, a aby to osiągnąć wystarczy połączyć ze sobą takie same ilości składników czyli:
250 gram masła 
250 gram cukru 
250 gram maki oprocz tego łyżeczka proszku do pieczenia 
5 jajek dodawać po jednym,
kilka kropel ekstraktu waniliowego - ja  nigdy nie używam żadnych olejków smakowych zawsze naturalnego ekstraktu waniliowego .
  A wiec cukier i  masło miksujemy, dodajemypo jednym jajku , przesianą makę, proszek ,  wanilie i miksujemy aż do gładkiej konsystencji.



W brytfannie do babeczek rozkładamy papierki do babeczek ,napełniamy worek do szprycowania, wyciskamy mieszankę do papierków do ok 3/4wysokosci .

Wkładamy do piekarnika na ok 12-15 min-piekarnik należny rozgrzać do temperatury 180 stopni . Sprawdzamy wykałaczką . Jak jest sucha babeczki gotowe . 
Od razu należy wyciągnąć babeczki z brytfanny . Jak wystygną mała łyżeczka wyciągnąć trochę biszkoptu i w to miejsce wkładamy taką samą ilość słodkiego dżemu.
 Ja używam malinowego
Robimy frosting: 
400 g cukru pudru 200 gram masła kilka kropel esencji waniliowej 3 łyżki mleka -temperatura pokojowa- za zimne zetnie masło, za cieple je rozpuści - powoli mieszamy cukier z masłem ciągle miksując dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy - miksujemy do momentu kiedy wszystko się połączy masa będzie biała i puszysta .
 Szprycujemy babeczki i dekorujemy . Wkładamy do lodówki ,wyciągamy ok 30-45 minut przed podaniem w zależności od temperatury w pomieszczeniu .
Jedna zasada zawsze używaj masła nigdy margaryny.


Przy odrobinie cierpliwości i chęci przy dekorować możecie np tak:
 Więcej takich babeczek oraz inne słodkości możecie znaleźć na 
https://www.facebook.com/pages/Edys-Cakes/193281447438814 Galeria Edy's Cakes
zapraszamy i prosimy przygarnij kropka:) polub nas:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz