środa, 8 maja 2013

Pasztet z kurzych wątróbek -szybka przekąska lub przystawka


  • Pasztet z kurzych wątróbek właściwie ma wiele możliwości , jako szybka przekąska , pyszna kolacyjka albo jako przystawka.
    ok 350 gram kurzych wątróbek 
    jedna średnią cebule 
    1/2 kieliszka brandy - ale tylko jeśli macie i oczywiście lubicie 
    150 gram masła 
    łyżki musztardy natka pietruszki ,
    sól ,pieprz, gałka muszkatołowa -odrobinę dosłownie na czubku małej łyżeczki
    Na początek cebule kroimy i podsmażamy w ok 100 gram masła dodajemy pokrojone wątróbki smażymy chwile około 5 minut dolewamy brendy , dodajemy musztarde, sól pieprz, gałkę muszkatołową , smażymy chwile po czym przykrywamy na ok 5 minut. 

    Wyłączamy ogień i zostawiamy na ok 5 min po czym wszystko miksujemy na gładką masę . Przekładamy , ja zawsze robię w małych miseczkach wychodzą ok 3 szt , łyżka gładzimy , siekamy natkę na drobno , zostawiamy parę listków do dekoracji , posypujemy pasztet natką , rozpuszczamy pozostała cześć masła (50 g) i polewamy pasztet . 


    Wkładamy do lodówki  się zsiądzie 
    ok 4- godzin . Pychotka .Podajemy z pieczywem i ja osobiście lubię z marmolada z cebuli . ZAPRASZAM DO GOTOWANIA a jutro łosoś zapiekany. Zapraszamy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz