piątek, 3 maja 2013

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe
Któż z nas nie lubi czekolady??
Ja uwielbiam dlatego dziś polecam ciasteczka z czekolada:)
Jeżeli myślicie ze to najprostszy z możliwych deserów to... macie racje ale tylko według naszego przepisu.
Nie chodzi nam tu o samo pieczenie ale  o to, żeby wyszły jak najlepiej i jak najsmaczniejsze:) a często gęsto jest tak, że po prostu proporcje są źle dobrane i ciasteczka wychodzą albo za twarde albo gumiaste. 
Będziemy potrzebować:
150g miękkiego niesolonego masła
125g jasnego cukru trzcinowego
100g miałkiego cukru- po prostu jak najdrobniejszy i sypki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko z lodówki
żółtko jednego jajka z lodówki
300g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
320g łyżek z mlecznej czekolady
duża blacha do pieczenia


Zaczynamy tradycyjnie od rozgrzania piekarnika do 170 C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. 
Potem roztop masło w rondelku i odstaw, żeby trochę przestygło. Wsyp cukier trzcinowy oraz miałki do miski, zalej lekko przestudzonym płynnym masłem i dobrze wymieszaj. 
Dodaj ekstrakt waniliowy oraz zimne jajko i żółtko, po czym mieszaj do uzyskania lekkiej i kremowej masy. 
Powoli wmieszaj mąkę i sodę, aby tylko składniki się połączyły, dodaj kawałki czekolady i przemieszaj. 
Miarką albo łyżką do lodów o objętości 60ml nakładaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępstwach 8cm. Ciasteczka trzeba piec na 2 raty, a na czas pieczenia pierwszej blachy wstawić miskę z ciastem do lodówki. 
Piecz ciasteczka 15−17 minut w rozgrzanym piekarniku, aż lekko zrumienią się na krawędziach. Ostudź ciasteczka przez 5 minut na blasze, zanim przełożysz je na metalową kratkę.

Jeśli dodamy np bakalie będziemy mieć  tzw. "pieguski" Możemy dodać to co lubimy jeśli chodzi o dodatki ale pamiętajmy o proporcjach:)
Zapraszam do kuchni:) Takie ciasteczka to super dodatek do po południowej kawusi a i dzieciaki na pewno chętnie skonsumują:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz