Ostatnio miałam przyjemność skosztować tych pysznych roladek a ze sama przepadam i za łososiem i za szpinakiem zabrałam się do szukania i gotowania. Przepis okazuje se bardzo prosty a roladki nie dosyć ze smaczne to jeszcze bardzo efektowne. Możemy je podać zarówno jako nasza zimną płytę ale w roli przystawki na pewno również świetnie się sprawdzą. Zaczynajmy:)
Będziemy potrzebować:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 300 g wędzonego łososia w płatach
- 4 jajka
- 2 opakowania serka Almette lub Turek lub innego serka
- 1 łyżeczka masła
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Szpinak delikatnie podsmażamy na patelni bez masła ani żadnego innego tłuszczu- nie przypali się ponieważ woda zawarta w mrożonym szpinaku bardzo ładnie nam go zredukuje(przy okazji będzie bardziej dietetycznie;). Dodajemy czosnek przeciśniętym przez wyciskasz, sól i pieprz. Na sitku odsączamy ewentualny nadmiar wody i odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C. Przestygnięty placek smarujemy równomiernie serkiem, i chrzanem, a na nim układamy płaty łososia, tak aby przykryły całą powierzchnię szpinakowego placka. Następnie zwijamy tak jak roladę i ściśle okręcamy folią do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Możemy zrobić tez sosik z mandarynek,miodu i szczypty słodkiej papryki
W razie pytań zapraszam piszcie!!
Smacznego:)
W imieniu fabryki Łakoci
Pozdrawiamy Ewelina i Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz