piątek, 17 maja 2013

Roladki łososiowe otulone szpinakiem

Ostatnio miałam przyjemność skosztować tych pysznych roladek a ze sama przepadam i za łososiem i za szpinakiem zabrałam się do szukania i gotowania. Przepis okazuje se bardzo prosty a roladki nie dosyć ze smaczne to jeszcze bardzo efektowne. Możemy je podać zarówno jako nasza zimną płytę ale w roli przystawki na pewno również świetnie się sprawdzą. Zaczynajmy:)
                                             
                   Będziemy potrzebować:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 300 g wędzonego łososia w płatach
  • 4 jajka
  • 2 opakowania serka Almette lub Turek lub innego serka
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz  


Szpinak delikatnie podsmażamy na patelni bez masła ani żadnego innego tłuszczu- nie przypali się ponieważ woda zawarta w mrożonym szpinaku bardzo ładnie nam go zredukuje(przy okazji będzie bardziej dietetycznie;). Dodajemy czosnek przeciśniętym przez wyciskasz, sól i pieprz. Na sitku odsączamy ewentualny nadmiar wody i odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C. Przestygnięty placek smarujemy równomiernie serkiem, i chrzanem, a na nim układamy płaty łososia, tak aby przykryły całą powierzchnię szpinakowego placka. Następnie zwijamy tak jak roladę i ściśle okręcamy folią do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Możemy zrobić  tez sosik z mandarynek,miodu i szczypty słodkiej papryki 

W razie pytań zapraszam piszcie!!  
Smacznego:)
W imieniu fabryki Łakoci 
Pozdrawiamy Ewelina i Edyta





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz