Potrzebujemy:
jeden kalafior cały włącznie z liściami dokładnie umyty lub ok 500 g kalafiora mrożonego,
jedna mala cebula
,
dwie małe marchewki , dwie laski selera naciowego lub jak nie macie trochę pietruszki zielonej ,
śmietana ja używam tej do zup i sosów,
sól , pieprz, odrobina gałki muszkatałowej,
sól , pieprz, odrobina gałki muszkatałowej,
przyprawa do zup typu
kucharek lub kostka rosołowa,
Zaczynamy :) warzywa kroimy i podsmażamy na maśle . Dolewamy wodę tak aby przykryć wszystkie warzywa zagotowujemy , przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy do miejskości warzywa.
Dolewamy wody - ok 1 szklanka . Dodajemy przyprawy gałkę muszkatelowa, śmietanę ok 5 łyżek i gotujemy jeszcze ok 5 minut . Blendujemy .
\
\
Zupa ma być gęsta ale jak jest za gęsta trzeba dolać jeszcze troszkę
wody . Podajemy z ziołowymi grzankami lub pieczywem tostowym .
Grzanki ziołowe : 2 kromki pieczywa pszennego kroimy w kostkę , obtaczamy w oleju i ziołach typu szałwia lub majeranek lub inne które macie , wkładamy do piekarnika aż zrobią się chrupkie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz